Anpassade medier / Läsning för alla

Anpassade medier / Läsning för alla

Biblioteket har läsanpassade medier för dig som behöver läsa på annat sätt på grund av funktionsvariation eller andra orsaker.

Lättlästa böcker

Lättlästa böcker kan vara alltifrån återberättande klassiker till nyskrivna romaner. De lättlästa böckerna är grupperade i nivåer:
Lätt - LL3
Lättare - LL2
Lättast - LL1

Böcker med stor stil 

Storstilsböcker är vanliga böcker med större text. De passar för dig som ser sämre än tidigare, men som inte vill börja lyssna på DAISY-talböcker eller cd-böcker.

Punktskrift 

Punktskrift är de synskadades skriftspråk över hela världen. Ett punktskriftstecken består av en fyrkant med upp till sex uppöjda punkter.

DAISY-talböcker

DAISY-talböcker är talböcker i cd-rom format. En DAISY-talbok rymmer upp till 50 timmar ljud. En hel bok får alltså plats på en skiva. Det är lätt att hitta i en DAISY-bok. Man kan förflytta sig mellan rubriker, bläddra i boken, sätta bokmärken och söka fram särskild sida. För att läsa DAISY-talböcker behöver man en särskild talboksspelare, mp3-spelare, en dator eller dvd-spelare.

Egen nedladdning via Legimus

Via tjänsten ”Egen nedladdning” kan du ladda ner talböcker direkt från internet via Legimus katalog. Cirka 100 000 böcker finns tillgängliga. Du kan lyssna på din dator, smartphone eller surfplatta.

Boka tid på ditt bibliotek för handledning så visar vi hur man gör och ger dig inloggningsuppgifter. Ta med legitimation.

Är du under 18 år kommer du tillsammans med målsman eller har med detta formulär undertecknat (pdf, 83kb).

För att ta del av tjänsten förutsätts det att du har någon form av läsnedsättning, läs mer på Legimus hemsida.

Boken kommer

Har du en kronisk sjukdom eller kan av andra skäl inte ta dig till biblioteket? Då kan du få dina böcker hemkörda till bostaden. Tag kontakt med biblioteket, 0455-30 35 00, och beställ "Boken kommer", så ordnar vi så att du får böcker hem till dig.

Läs mer här om boken kommer. 

Talboken kommer

Läser du en dagstidning som taltidning? Då kan du även få talböcker skickade digitalt till din taltidningsspelare. Du ringer upp biblioteket, när du vill ha nya böcker.

Tag kontakt med personalen på biblioteket, 0455-30 35 00. Telefontid måndag, onsdag och torsdag klockan 10.00-11.30, övriga tider telefonsvarare.

 

 

 

Sök

Språk