angle-left Bibliotekschefen om de stängda biblioteken

Bibliotekschefen om de stängda biblioteken

Med anledning av coronapandemin stängde biblioteken i Karlskrona samtliga bibliotek för fysiska besök den 21 december 2020 och kommer att hålla stängt till 7 februari 2021. Bibliotekschefen förklarar stängningen och berättar vilken service biblioteken ändå kan tillhandahålla.

Varför stänger biblioteken för fysiska besök?

- Vi behöver bidra till att minska smittspridningen ytterligare i samhället och även säkra vår arbetsmiljö genom att glesa ut bland våra medarbetare på plats. Med anledning av coronapandemin och en hög smittspridning i Blekinge var tiden kommen för att under en period stänga samtliga folkbibliotek i Karlskrona kommun för fysiska besök, säger bibliotekschef Tiffany Bovin.

Varför har inte biblioteken stängt tidigare?

- Att stänga bibliotek är en extraordinär händelse som vi inte tar lätt på. Vi har ett demokratiskt uppdrag att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning, likväl som att erbjuda litteratur. Målsättningen har varit att ha öppet så länge som möjligt, men nu tar vi beslutet att stänga för fysiska besök. Vi har fortfarande service via e-post och telefon, samt digital hjälp, under vardagarna.

Vad händer med Boken kommer och Take away-kassar?
- Boken kommer-servicen fortsätter vi med. Men för att minska fysisk rörelse till och från biblioteken och för att minimera antalet medarbetare på plats så kommer vi inte att göra några utlämningar av take away-kassar eller överraskningskassar under den här tiden. Det går dock bra att boka tid för hämtning av reservationer.

Har du något tips till de låntagare som vill fortsätta att läsa böcker och tidningar under stängningen?

- Biblioteken i Karlskrona har flera bra tjänster som gör att du kan ta del av böcker och tidningar via Biblio och Pressreader hemifrån. På vår hemsida har vi också lagt en lång lista med länkar till biblioteket och andra aktiviteter hemifrån. Personligen tar jag fram gamla favoriter ur bokhyllan och läser om dem. Det blir som att träffa gamla vänner igen.

Läs mer här om bibliotekets åtgärder och vilka tjänster du ändå kan ta del av när biblioteken är stängda för fysiska besök.

Bibliotekschefen Tiffany Bovin står utanför biblioteket.