De ska ta C1-körkort för att köra biblioteksbussen

Snart är de redo att ratta kommunens nya mobila bibliotek. Teoriproven är godkända och nu återstår uppkörningen för att ta C1-körkort för medeltung lastbil. – Vi är förväntansfulla och ser fram emot att det ska rulla igång, säger Helén Karlsson, som är platsansvarig för det mobila biblioteket.

Det är Helén Karlsson, Veronica Fagerström och Magnus Mellmark på biblioteken i Karlskrona som kommer att vara ansvariga för och köra biblioteksbussen. Biblioteksbussen som väntas komma ut på vägarna i höst klassas som en medeltung lastbil och kräver ett C1-körkort.

Under våren har de fått möjlighet att övningsköra och läsa körkortsteori. Samtliga har klarat teoriprovet och nu övningskör de för fullt för att få biblioteksbussen i rullning när den är klar.

– Teorin har varit tuff. Vi har läst i timtal och det är skönt att den nu är avklarad, säger Magnus Mellmark, biblioteksassistent på biblioteken i Karlskrona.

Alla förberedelser och teoristudier har skett på avsatt arbetstid. Så också övningskörningen.

– Det har gått jättebra för samtliga, helt enligt plan, konstaterar körskolläraren Simon Andersson från Bodekull Trafikskola.

Helén, Veronica och Magnus står framför en lastbil

– Övningskörningen är det jag har varit mest pirrig inför. Och uppkörningen så klart. Så det är skönt att det har gått så bra och att Simon är nöjd och trygg med oss, säger Veronica Fagerström, biblioteksassistent på biblioteken i Karlskrona.

Utöver körkortsstudier förbereder de körscheman och planerar för vilka böcker de ska ha med sig ut till de olika platserna. Biblioteksbussen kommer bland annat att besöka boenden och daglig verksamhet inom funktionsstödsförvaltningen, samt äldreboenden och förskolor som har längre än 1,5 kilometer till ett fysiskt bibliotek.

– Det här är ett fantastiskt sätt att möta människor. Vi vill räcka till och besöka så många som möjligt. Vi planerar för vad vi ska ha med i bussen, vilket inte är helt enkelt. Vi får prova oss fram och se vilka vi träffar och vad de har för önskemål på böcker och andra medier att låna, berättar bibliotekarie Helén Karlsson.