E-böcker och e-ljudböcker via bibliotekets hemsida

Om du inte har någon smartphone eller surfplatta, eller om den du har är för gammal, kan du fortfarande låna både e-böcker och e-ljudböcker här på bibliotekets hemsida.

Vi rekommenderar att ni använder er av appen Biblio, som du kan läsa mer om här.

E-böcker via hemsidan

Vad behöver jag för att låna e-böcker?

För att låna e-böcker från biblioteket behöver du:
1) Lånekort med pinkod. Det skaffar du via ditt bibliotek.
2) Adobe-ID
3) Läsprogram

Adobe-ID

För att kunna låna bibliotekets e-böcker med kopieringsskydd behöver du ett användarkonto hos Adobe, ett så kallat Adobe-ID. Detta skapar du en gång och om du är under 13 år måste en förälder skapa kontot. Som användarnamn använder du din e-postadress. Ditt Adobe-ID lägger du sedan in i ditt läsprogram, första gången som du lånar en e-bok.

Skaffa ett Adobe-ID

Läsprogram

För att du ska kunna läsa e-boken så behöver du också ett läsprogram till din dator, surfplatta eller mobiltelefon. Vilket läsprogram du behöver beror på var du vill läsa dina e-böcker:

• På dator eller surfplatta med Windows behöver du Adobe Digital Editions.
  • På Iphone/Ipad behöver du appen Bluefire Reader.
  • På surfplatta/smartphone med Android behöver du appen Aldiko Book.
  • På läsplatta från Sony behöver du Sonys e-boksprogram Reader.
  • En del läsplattor har trådlös uppkoppling så att du kan låna och ladda ner e-böcker direkt till läsplattan utan att behöva använda dator. Du behöver auktorisera läsplattan med ditt Adobe-konto första gången du lånar.
  • På andra läsplattor måste du först ladda ner e-boken till en dator med Adobe Digital Editions. Sedan ansluter du läsplattan till datorn för att föra över e-boken, exempelvis genom att klicka och dra.

Programmen kan vara förenade med en kostnad.

När du har laddat ner ett läsprogram måste du också lägga in ditt Adobe-ID i läsprogrammet så att du kan läsa kopieringsskyddade böcker. Detta gör du bara första gången.

Vilket filformat ska jag välja när jag lånar e-böcker?

En e-bok kan finnas i flera filformat, som fungerar lite olika.

• "Ladda ner (Epub)" - Epub är ett format som innebär att du laddar ner e-boken till ett läsprogram. Detta är det vanligaste sättet att låna e-böcker. Texten anpassar sig till den skärmstorlek, textstorlek och typsnitt du använder. Formatet kan läsas på de flesta datorer, surfplattor, läsplattor och mobiltelefoner.
  • "Läs strömmande" För att låna strömmande e-böcker behöver du varken Adobe-ID eller läsprogram, utan du kan läsa din bok direkt i webbläsaren. Du måste dock vara uppkopplad på internet hela tiden.
  • "Ladda ner (Pdf)" Pdf är ett format som innebär att du laddar ner e-boken till ett läsprogram. Texten ser likadan ut oavsett skärmstorlek, vilket kan göra den svårläst på mindre skärmar. En e-bok i pdf-format fungerar bäst för läsning i en dator eller i en surf- eller läsplatta med stor skärm.

OBS! Du måste vara inloggad för att kunna se vilka format som finns att välja på!

Hur söker jag e-böcker?

Du söker och lånar e-böcker direkt här på bibliotekets hemsida. Du kan använda Sök-rutan överst på sidan och söka på författare eller ord i titeln. I träfflistan ser du vilka format som finns att välja på. Du kan också avgränsa din sökning i efterhand genom att välja e-bok under Medietyp i menyn ”Filtrera” till höger.

Hur lånar jag en e-bok?

För att du ska kunna låna en e-bok måste du vara inloggad på bibliotekets hemsida. Klicka på Logga in längst upp i högra hörnet på sidan. Du loggar in med ditt lånekortsnummer eller personnummer, samt din fyrsiffriga pinkod.

När du har hittat en e-bok du vill läsa, klickar du på det format du vill låna. Texten "Öppna e-media" visas. Klicka på länken och ditt läsprogram öppnas nu och du kan börja läsa din e-bok.

Hur lång är lånetiden?

Lånetiden är 28 dagar och du kan högst låna 3 böcker på en vecka, 7 dagar. Observera att både e-böcker och e-ljudböcker räknas. När lånetiden har gått ut så försvinner boken från Mina lån. Filen ligger kvar på enheten, men den går att ta bort. Om du inte hunnit läsa eller lyssna klart kan du låna den igen.

Behöver du hjälp?

Har du problem eller frågor som gäller e-böcker? Kontakta biblioteket på e-post eller telefon (kontaktuppgifter finns längst ner på sidan). Du kan också boka tid för handledning på ditt bibliotek.

E-ljudböcker via hemsidan

Om du inte har någon smartphone eller surfplatta, eller om den du har är för gammal, kan du fortfarande låna och lyssna på e-ljudböcker här på bibliotekets hemsida.

Sök fram en ljudbok du vill lyssna på. Välj det format som passar bäst: lyssna i Android, lyssna i iPhone/iPad eller lyssna i dator. När du klickar på länken "Öppna" så öppnas spelaren automatiskt och du kan börja lyssna.

Om du har problem med att spelaren inte öppnas, kan du prova med en annan webbläsare.