Karlskrona stadsbibliotek med i ny arkitekturbok

Biblioteken i Karlskrona kan nu stolt berätta att Karlskrona stadsbibliotek är ett av de utvalda bibliotek som presenteras i den nya arkitekturhistoriska boken ”Folkbiblioteket”. Boken finns såklart också att reservera och låna på Biblioteken i Karlskrona.

Folkbiblioteket är en plats i staden, orten eller byn som är öppen för alla. I den nyutkomna boken ”Folkbiblioteket” (Bokförlaget Arena) skildrar författaren Dan Hallemar och fotografen Bert Leandersson hus och platser där medborgarna under lång tid tillbaka har hittat böcker och kunskap, studerat och gjort klassresor, fått studiero och funnit medmänniskor som kan hjälpa till med sådant ingen annan kan hjälpa till med.

Hallemar och Leandersson har valt ut 35 bibliotek och en biblioteksbuss att representera de över tusen folkbibliotek och drygt 90 biblioteksbussar som finns i Sverige i dag. Karlskrona stadsbibliotek är ett av de utvalda biblioteken och det gör oss på Biblioteken i Karlskrona särskilt stolta.

Karlskrona stadsbibliotek ritades av arkitekten Jan Wallinder, som hämtade inspiration från Ristorgsbacken och Stortorget och lät det karaktärisera biblioteket, som invigdes den 11 september 1959. Så här står det i boken:

”Huset fick sin form från torget med backens lutning och från placeringen i ett av stadens gathörn på Borgmästaregatan. Walinder skriver: ’Hörnläget gav huset två ansikten: ett stramare mot torget, anpassat till torgrummets skala och till karaktären av byggnaderna där, och ett livligare runt hörnet, samstämt med Borgmästaregatans skiftande uppsyn.’”

Platsen innebar också en utmaning med stor höjdskillnad och en yta begränsad från flera håll. Lösningen blev ett bibliotek byggt på höjden, med ett stort galleri i utlåningshallen, och på djupet, med stora magasinsutrymmen under marknivå.

Arkitekten Jan Wallinder har själv sagt att hans bibliotek var de projekt som han var mest nöjd med. Tre av dessa finns med i den nya boken; Jönköpings stadsbibliotek, Guldhedens bibliotek – och Karlskrona stadsbibliotek!

”Folkbiblioteket” (2022) finns att reservera och låna på Biblioteken i Karlskrona.

Foto: Bert Leandersson