Lena om sin bok: ”Jag är glad att jag vågade”

Lena om sin bok: ”Jag är glad att jag vågade”

Lena Wall har skrivit en bok om mod, lojalitet och vänskap. Ska Alma och Vera lyckas hjälpa Samir och hans familj att få stanna i Sverige?

När Samirs familj får beskedet från Migrationsverket att de måste återvända till Afghanistan vänds deras liv upp och ner. Samir bestämmer sig för att göra det yttersta för att rädda sin familj. Kanske till och med att offra sitt liv. Men han kommer att få hjälp på vägen.

Hur skulle du själv beskriva din bok, Lena?

- ”Samir hittar hem” är en äventyrsbok för barn med ämnen som är viktiga att diskutera. Den handlar om vänskap och ärlighet, samhällsengagemang, flyktingar och invandring. Det kan låta som tunga ämnen, men boken är utformad som ett äventyr i skogen och skriven för barn i åldern 9-12 år.

Hur fick du idén till historien om Samir och Alma?

- Jag arbetade med ett integrationsprojekt för många år sedan och pratade då med familjer som hade kommit hit från bland annat Afghanistan. Där hämtade jag inspiration till att skriva om Samir. Eftersom jag jobbar som bibliotekarie har alla barn- och ungdomsböcker som jag läst och tipsat om under årens lopp också gett mig inspiration. En dag bestämde jag mig för att skriva ner de tankar som samlats under några år. Det tog dock tid innan jag förstod att texten som jag ibland skrivit på skulle kunna bli en bok. Men jag är glad att jag vågade ta steget och tacksam för att Idus förlag trodde på min idé.

Har du planer på en ny bok i framtiden?

- Ja, jag har redan börjat skriva på en ny bok. Men den handlar inte om Samir eller Alma, utan om helt andra ungdomar den här gången. Fortsättning följer…

 

Författaren står framför sin bok Samir hittar hem

Lena Wall och boken ”Samir hittar hem”.

 

Sök

Språk