angle-left Matildas bok kompletterar historien

Matildas bok kompletterar historien

I anslutning till Internationella kvinnodagen i våras höll Matilda Skoglöw ett föredrag på stadsbiblioteket om historiska kvinnor från Karlskrona. Hon avslöjade då att hon också skrev på en bok på samma tema – en bok som gavs ut i somras.

Så här säger statsvetaren och författaren själv om boken ”Kvinnornas Karlskrona”, som nu går att låna på biblioteken i Karlskrona:

Hur fick du idén till den här boken?

- Den har växt fram under flera år. Det började med en stadsvandring med samma namn där jag ville uppmärksamma och sätta fokus på kvinnornas historia. I samband med vandringarna fick jag ofta frågan om det fanns något nedskrivet om de kvinnor som jag berättade om. Det fick mig att ta steget att skriva boken. Jag tycker att det är viktigt att kvinnornas historia också berättas och finns bevarad i skriftlig form.

Finns det något som har framkommit i arbetet som har förvånat och överraskat dig?

- Jag är ständigt förvånad över att det har funnits så många häftiga kvinnor, som har gjort så många saker som har påverkat utvecklingen, och som det sedan har varit tyst om. De har varit kända av sin samtid, men inte förts vidare av historieskrivningen. Det finns så många livsöden att berätta – livsöden som inte har nedtecknats förut. Det handlar om att komplettera historien.

Kan du nämna någon kvinna i boken som har gjort särskilt stort intryck på dig, och varför?

- Emilie Rathou var en jag råkade snubbla över. Jag googlade runt och hamnade på hennes Wikipediasida, där det stod att hon var född i Lösens socken. Jag hade aldrig hört talas om henne tidigare, trots de stora insatser hon gjort för demokratin i Sverige. Hon vigde sitt liv åt rösträttskampen och nykterhetsrörelsen, och var en häftig kvinna som vågade sticka ut hakan.

Hur har mottagandet av boken varit?

- Det har varit jättebra! När man sitter och skriver på en bok vet man ju inte säkert om den kommer att väcka intresse men det är många som säger att de har köpt den i present och ger bort, och det är roligt att höra. Det är kul att folk har börjat prata om de här kvinnorna och att de får den uppmärksamhet de förtjänar.

Planerar du någon uppföljare?

- Det finns så många fler kvinnor att skriva om och jag har fått sålla kraftigt till den här boken. Just nu är jag dock inne på att skriva en populärvetenskaplig bok med inriktning på hela Sverige, om koleraepidemierna i landet. Sjukdomen härjade hårt i Karlskrona och övriga svenska städer, men det har inte skrivits så mycket på ämnet tidigare.

 

Matilda Skoglöw framför Hantverkaregatan 34, Karlskrona.

Matilda Skoglöw framför Hantverkaregatan 34, där Sofia Wilkens drev sitt dövstuminstitut 1865-1907.

Sök