Släktforskning

Släktforskning

På stadsbiblioteket i Karlskrona kan du söka information både genom olika nättjänster, så som Arkiv digital och Riksarkivet, men även genom att använda vår nya digitaliserade mikrofilmsskanner.

Du kan även söka i  Kungliga bibliotekets databas Svenska dagstidningar, där du finner digitaliserade dagstidningar från över 1000 titlar mellan åren 1645 till och med idag.

Nättjänster

På biblioteken i Holmsjö, Jämjö, Lyckeby, Nättraby och Rödeby samt på stadsbiblioteket finns datorer med följande nättjänster:

ArkivDigital online allt-i-ett-abonnemang
Här nedan finns länkar till instruktionsfilmer om ArkivDigital:
Grundläggande funktioner i ArkivDigital (Youtube)
Hitta rätt bland ArkivDigitals flygbilder (Youtube)
Hur du söker i Sveriges befolkning 1950 (Youtube)
Hur du söker i Befolkningen i Sverige 1860-1920 (Youtube)

Riksarkivet - digitala forskarsalen (tidigare SVAR)

EmiWeb - En migrationsportal med information när det gäller in- och utvandring till och från Norden.

Andra databaser

På samma datorer finns också flera databaser med arkivmaterial som är användbart för släktforskare:

  • Emigranten populär
  • Sveriges befolkning 1880
  • Sveriges befolkning 1890
  • Sveriges befolkning 1900
  • Sveriges befolkning 1910 
  • Sveriges befolkning 1970
  • Sveriges befolkning 1980
  • Sveriges befolkning 1990
  • Sveriges dödbok 1860-2017 (ej Nättraby)
  • Begravda i Sverige 2

Mikrofilmer/mikrokort

På stadsbiblioteket i Karlskrona har vi Blekinges samlade kyrkoarkivalier som finns på mikrofilm samt födda, vigda, döda i Blekinge på mikrokort till och med 1948.

Kungliga bibliotekets databas Svenska dagstidningar 

Svenska dagstidningar innehåller digitaliserade dagstidningar från över 1000 titlar mellan åren 1645 till och med idag.  I korthet består tjänsten av hela den svenska tidningsutgivningen från 2014 och framåt. Ca 250 titlar digitaliseras varje år. Allteftersom tidningarna digitaliseras läggs de till databasen. Eftersläpningen är på ca 2-4 månader. Aftonbladet, Dagens Industri, Dagens Nyheter, Expressen och Svenska Dagbladet är fullständigt digitaliserade. Dessutom finns ytterligare cirka 900 tidningstitlar som i olika grad digitaliserats av Kungliga biblioteket (KB). Totalt innebär det nära 27 miljoner sidor som är tillgängliga. Blekinge Läns Tidning är digitaliserad mellan åren 1869 – 1906 samt 2014 fram tills idag. Sydöstran och Blekingeposten är digitaliserade från 2014 fram till idag. Dessutom finns drygt 15 tidningar med Blekingeanknytning. Det är främst äldre tidningar, men även någon nyare gratistidning finns med.
Du har tillgång till databasen via stadsbibliotekets släktforskardator.

Boka dator för släktforskning

Datorerna kan bokas med lånekortsnummer, på telefon eller via e-post (se kontaktuppgifter till respektive bibliotek) eller vid besök på ditt bibliotek. När du har bokat, loggar du in på datorn med din pinkod. 

Mikrofilmsläsare

På stadsbiblioteket finns en digitaliserad mikrofilmskanner för både mikrofilm och mikrokort. Med hjälp av skannern kan du spara ner information till USB eller skriva ut. Den bokas med lånekortsnummer, på telefon, via e-post eller vid besök på biblioteket. När du har bokat loggar du in på datorn med din pinkod. 

Litteratur

Böcker om släktforskning hittar du på biblioteket på hylla Ld.

Släktforskarvärd 2021

På grund av rådande omständigheter kring spridningen av coronaviruset har Blekinge släktforskarförening valt att ställa in släktforskarvärdarna på biblioteken i Karlskrona hösten 2021.

Sök

Språk