Biblioteket och andra aktiviteter hemifrån

Sitter du hemma och har svårt att komma på saker att göra? Vi har samlat en mängd länkar till roliga och intressanta saker som du kan göra hemifrån.

 

E-böcker, ljudböcker och tidningar

Logga till appen Biblio
 

Biblio

Biblio är vår biblioteksapp där du både kan läsa e-böcker och lyssna på ljudböcker från biblioteket. Appen finns att hämta kostnadsfritt i App Store och Google Play. Allt du behöver är ett aktivt lånekort. Vi har också ökat antalet e-bokslån till fem per låntagare och vecka. Du kan läsa mer om det här på vår hemsida.

Pressreader

Läs tusentals dagstidningar och tidskrifter från 130 länder på 60 språk. Det du ser på skärmen ser ut som en riktig tidning. Nu har du som biblioteksbesökare också tillgång till Pressreader i 60 dagar! Du kan läsa mer om det på vår hemsida.

För information om hur du läser Pressreader hemifrån klicka här.


Världens bibliotek

Världens bibliotek är en fri digital tjänst för mångspråkiga böcker. Du hittar e-böcker och e-ljudböcker på följande språk: arabiska, bosniska/kroatiska/serbiska, persiska, somaliska, tigrinska och turkiska. Världens bibliotek är öppen för alla i Sverige. Du behöver registrera dig med din e-postadress och befinna dig i Sverige för att kunna låna. Du hittar deras hemsida här.

Litteraturbanken

Litteraturbanken är ett svenskt litteraturprojekt som jobbar med att tillgängliggöra hela det svenska skönlitterära arvet och vissa arbeten inom humaniora. Här hittar du verk av författare som Selma Lagerlöf, August Strindberg och Hjalmar Söderberg. Litteraturbanken innehåller böcker som är tillgängliga att läsa på hemsidan, varav ungefär 1000 titlar går att ladda ned som e-pub eller pdf. På Litteraturbanken kommer du också åt Dramawebben. Du hittar hemsidan här.

Projekt Runeberg

Projekt Runeberg är ett initiativ som startade 1992 och publicerar nordisk litteratur som saknar upphovsrätt, det vill säga äldre böcker. Du hittar Project Runeberg här.

Projekt Gutenberg

Projekt Gutenberg publicerar precis som Projekt Runeberg böcker som inte längre har upphovsrätt, men publicerar på alla möjliga språk även om engelska språket är det som är störst. Du hittar deras hemsida här.

Standard Ebooks

Fria engelska böcker som är korrekt formaterade och korrekturlästa e-böcker ifrån källor som till exempel Gutenberg-projektet. Böckerna finns tillgängliga i ett flertal format, epub, kindle (azw3), kobo (kepub). Du hittar deras hemsida här.

Cambridge University Press

Cambridge University Press har precis gjort all sin utbildningslitteratur fritt tillgänglig fram till maj 2020. Det är över 700 böcker som just nu går att läsa online inom massor av olika ämnen. Så är du sugen på att förkovra dig så är det en ypperlig tid att göra det. Du hittar dem här.

Mångspråkliga digitala resurser

Audible har gjort alla sin e-böcker fritt tillgänglig för alla. Det finns e-böcker på sex olika språk. Du hittar sidan här Överst på sidan.


Film

Logga till Viddla

Viddla

Viddla är en streamingtjänst från biblioteket, där du enkelt kan låna film strömmande till din dator eller surfplatta. Viddla innehåller mer än 1 000 filmer för både barn och vuxna. Vi har ökat antalet nedladdningar av filmer till tio per månad. Läs mer på vår hemsida.

Överst på sidan


Poddar

Ett par hörlurar och en mikrofon

Poddtoppen

Poddtoppen bygger sina listor ifrån data ifrån iTunes och visar det som svenska folket lyssnar på just nu. Följaktligen är det bara poddar som är registrerade på iTunes som kommer upp i listorna. Där finns massor av podcasts och ämnen som du kan lyssna på. Du hittar sidan här.

Sveriges Radio

Det är lätt att glömma, men det finns även en massa program med intressanta ämnen på Sveriges radios hemsida. 
Du hittar en översikt här.

Överst på sidan


Museer och kulturinstitutioner

En kvinna tittar på konstverk

Digitalt Museum

Digitalt Museum låter dig söka och bläddra bland olika typer av objekt från flera hundra museer. Exempel på objekttyper är fotografier, föremål, byggnader och konst. Ett av de museum du kan hitta är Kulturparken Småland/Smålands museum. Du hittar länken här.

Digitala utställningar

Aftonbladet har satt samman en lista med museer som har utställningar som du kan ta del av utan att besöka museet. Här är länken.

Överst på sidan

 

Opera, teater och musik

Ett draperi i en teatersalong

Kungliga operan live

Här är det möjligt att se ett antal föreställningar gratis. Här är länken.

Musik i Syd

Här hittar du musikupplevelser, reportage och intervjuer. Här är länken.

Malmö Opera

På Malmö opera kör man dagens sång klockan 12.00 varje dag (går att se i efterhand) samt Allsång på Operan med Rickard Söderberg. Du hittar deras hemsida här.

Berwaldhallen

Under mars och april månad ersätts de planerade större konserterna av mindre konserter med kammarmusik utan publik på plats. Konserterna direktsänds eller spelas in av Sveriges Radio P2 och sänds med bild. Du hittar de på Berwaldhallen Play.

Överst på sidanFör barn och unga

Två glada barn sitter framför en dator

Polyglutt

ILT Inläsningstjänst har öppnat upp sin app Polyglutt så att den är tillgänglig för alla tillfälligt. Polyglutt är en digital bokhylla som tillhandahåller inlästa, bläddringsbara barnböcker för förskola, förskoleklass, åk 1–6 och särskolan. Alla böcker är inlästa på svenska och det finns ett stort antal böcker med ljud på andra språk, t.ex. arabiska, engelska, polska och somaliska. Det finns även böcker på TAKK och svenskt teckenspråk. Du hittar all information som du behöver för att kunna logga in här på deras hemsida.

Studi

Även Studi har öppnat sin plattform för alla. Du kommer behöva registrera dig på tjänsten. Studi består av korta animerade filmer. Komplicerade sammanhang förklaras roligt, enkelt och pedagogiskt med hjälp av tydliga exempel och vardagssituationer. Både ljud och undertexter finns på flera olika språk. Till de flesta filmerna finns quiz i tre svårighetsgrader. Det finns lektioner i alla de elva teoretiska ämnena; Matematik, Fysik, Kemi, Biologi, Svenska, Samhällskunskap, Historia, Geografi, Religion, Engelska och Teknik. Du kan skapa ditt konto och läsa mer om tjänsten här.

Lilla Aktuellt

Lilla Aktuellt har en hel avdelning med inslag om Coronaviruset, hur det började fram till idag. Du kan se inläggen här.
Lilla Aktuellt har även låtit barn ställa frågor till SVT:s expert Emma Frans. Du kan se reportaget här.

Storytime from space

På Storytime from space kan du lyssna på astronauter läsa böcker ifrån rymden, från Internationella rymdstationen. Sidan och sagorna är på framför allt engelska, men det går att göra en automatisk översättning så att textningen blir på svenska. Om inget annat är det fräckt att se dem läsa i tyngdlöshet. Du hittar sidan här.

International children’s digital library

International children’s digital library har böcker för barn på olika språk och du kan läsa för ditt barn. Du hittar sidan här.

 

Överst på sidan

Språk