Särskilda tjänster - för dig som behöver stöd för läsning

Böcker och medier med läsanpassning

Bibliotekets service "Särskilda tjänster "och läsanpassade böcker finns för dig som behöver läsa på annat sätt på grund av synskada, funktionssnedsättning eller andra orsaker.


Bibliotekets särskilda tjänster:

Boken kommer

Kan man inte komma till biblioteket på grund av medicinska skäl eller andra hinder finns det möjlighet att få böcker hemskickade. Tag kontakt med personalen på biblioteket måndagar, onsdagar och torsdagar på tel: 0455-30 35 00 för att beställa "Boken kommer".

Egen nedladdning / Legimus

Via tjänsten ”Egen nedladdning” kan du ladda ner talböcker direkt från internet via legimus katalog. Ca 100 000 tusen böcker finns tillgängliga.  Du kan lyssna på din dator, smartphone eller surfplatta. Boka tid på ditt närmaste bibliotek så visar vi hur man gör och ger dig inloggningsuppgifter. Ta med legitimation. Är du under 18 år kommer du tillsammans med målsman eller har med detta formulär undertecknat.

Tjänsten kräver att du har någon form av läsnedsättning , läs mer på Legimus hemsida.

Läsanpassade böcker

Många böcker som är anpassade till olika sätt att läsa.

Böcker med storstil

Storstilsböcker är vanliga böcker med större text. De passar för dig som ser sämre än tidigare, men som inte vill börja lyssna på DAISY-talböcker eller CD-böcker.

DAISY-talböcker

DAISY-talböcker är talböcker i CD-ROM format. En DAISY-talbok rymmer upp till 50 timmar ljud. En hel bok får alltså plats på en skiva.Det är lätt att hitta i en DAISY-talbok. Man kan förflytta sig mellan rubriker, bläddra i boken, lägga bokmärken och söka fram en särskild sida. För att läsa DAISY-talböcker behöver man en särskild talboksspelare, mp3-cdspelare, en dator eller DVD-spelare.

Talboken Kommer

Läser du en dagstidningen som taltidning?, då kan du även få talböcker skickade digitalt till din taltidningsspelare. Du ringer upp biblioteket när du vill ha nya böcker. Tag kontakt med personalen på biblioteket måndagar, onsdagar och torsdagar på tel: 0455-30 35 00 för att beställa "Talboken kommer".

Lättlästa böcker

Lättlästa böcker kan vara alltifrån återberättade klassiker och till nyskrivna romaner. De lättlästa böckerna är grupperade i nivåer:

Lättast - LL1
Lättare - LL2
Lätt - LL3

Punktskrift

Ett annat sätt att läsa är att kunna läsa med fingertopparna. Punktskrift är de synskadades skriftspråk över hela världen. Ett punktskriftstecken består av en fyrkant med upp till sex upphöjda punkter.

Språk

Telefontid och e-post

0455 - 30 35 00

Måndag:  10.00 - 11.30

Onsdag:  10.00 - 11.30

Torsdag: 10.00 - 11.30

Övriga tider telefonsvarare.

E-post:

talboksavdelningen@karlskrona.se

 

Legimus