Kom igång med surfplattan

Datorer, Internet och inte minst – surfplattor

Surfplattan

Surfplattan kan användas till en mängd olika uppgifter. Du kan kolla e-post, twittra, hänga på Facebook, spela spel, använda banktjänster, kolla recept, se tv-program på SVT play och även se film från de olika streamingtjänster för film som finns tillgängliga. Surfplattan har en webbläsare som gör att du kan komma åt webbsidor och göra samma saker som på en vanlig dator.

Största fördelen är det kompakta formatet och möjligheten att använda så kallade appar. Appar är små miniprogram som är specialiserade på en funktion. Det kan vara väderinfo, nyheter, börskurser eller att spela in ljud eller spela upp musik. 

Det finns ca 1 miljon olika appar tillgängliga för iPhone/iPad och ca 700 000 för android som är de två olika operativsystem som är tillgängliga för surfplattor.

Fördelar och nackdelar jämfört med en vanlig dator:

+ liten och kompakt

+ lång batteritid

+ startar snabbt

- inget fysiskt tangentbord

- liten skärm

Skillnad mellan surfplatta och läsplatta:

Surfplattan har färgskärm och är ofta större än läsplattans skärm. Skärmen är svår att avläsa i direkt solsken.

Ett aktuellt test av surfplattor finns i Råd och rön nr 1 (2014).

Läsplattan är anpassad för e-boksläsning och har en skärm som är av en typen svartvit elektroniskt bläck vilket gör att texten syns reflexfritt och går att läsa i direkt solljus.

Läsplattan är ofta betydligt mindre, ungefär som en pocketbok.

Läs mer om läsplattor:

läsplattan.com
Elibs blogg om läsplattor

Har du frågor och/eller vill lära dig mer om surfplattor? Då finns det möjlighet att ”Boka handledning” direkt med personalen på biblioteken. Kontakta oss för mer information.

Språk