Så lånar du e-böcker

Vad behöver jag för att låna e-böcker?

För att låna e-böcker från biblioteket behöver du ha:

1. Lånekort med pinkod
  2. Adobe-ID
  3. Läsprogram

Lånekort och pinkod får du på ditt närmaste bibliotek.

Adobe-ID

För att kunna låna e-böcker med kopieringsskydd behöver du ett användarkonto hos Adobe, ett så kallat Adobe-ID. Detta skapar du en gång och om du är under 13 år måste en förälder skapa kontot. Som användarnamn använder du din e-postadress. Ditt Adobe-ID lägger du sedan in i ditt läsprogram, första gången du lånar en e-bok.

Skaffa ett Adobe-ID

Läsprogram

För att du ska kunna läsa e-boken så behöver du också ett läsprogram till din dator, surfplatta eller mobiltelefon. Vilket läsprogram du behöver beror på var du vill läsa dina e-böcker.

• På dator eller surfplatta med Windows behöver du Adobe Digital Editions.
  • På Iphone/Ipad behöver du appen Bluefire Reader.
  • På surfplatta/smartphone med Android behöver du appen Bluefire Reader eller Aldiko Book.

Programmen är gratis.

När du har laddat ner ett läsprogram måste du också lägga in ditt Adobe-ID i läsprogrammet så att du kan läsa kopieringsskyddade böcker. Detta gör du bara första gången.

Vilket filformat ska jag välja när jag lånar e-böcker?

En e-bok kan finnas i flera filformat som fungerar lite olika.

"Ladda ner (EPUB)"

EPUB är ett format som innebär att du laddar ner e-boken till ett läsprogram. Detta är det vanligaste sättet att låna e-böcker. Texten anpassar sig till den skärmstorlek, textstorlek och typsnitt du använder. Formatet kan läsas på de flesta datorer, surfplattor, läsplattor och mobiltelefoner.

"Läs strömmande"

För att låna strömmande e-böcker behöver du varken Adobe-ID eller läsprogram, utan du kan läsa din bok direkt i webbläsaren. Du måste dock vara uppkopplad på internet hela tiden.

"Ladda ner (PDF)"

PDF är ett format som innebär att du laddar ner e-boken till ett läsprogram. Texten ser likadan ut oavsett skärmstorlek, vilket kan göra den svårläst på mindre skärmar. Du kan då behöva bläddra även i sidled. En e-bok i PDF-format fungerar bäst för läsning i en dator eller i en surf- eller läsplatta med stor skärm.

OBS! Du måste vara inloggad för att kunna se vilka format som finns att välja på!

Hur söker jag e-böcker?

Du söker och lånar e-böcker direkt här på bibliotekets webbsida. Gå till sidan E-BÖCKER som du hittar i menyn överst på sidan. Det finns olika sätt att söka fram e-böcker.

Du kan använda SÖK-rutan överst på sidan och söka på författare eller ord i titel. Träfflistan visar de e-böcker och/eller e-ljudböcker som finns att låna.

Du kan också få tips på e-böcker genom att välja i menyn i vänsterkanten på sidan. Här finns populära kategorier som ”deckare”, ”nya romaner” och ”biografier”. Här hittar du också topplistan med de mest lånade e-böckerna just nu.

Du kan också välja att visa hela utbudet av e-böcker, och sedan välja vilka kategorier du vill begränsa din sökning till. Gå till sidan E-BÖCKER i övre menyn. Skriv en asterisk (*) i sökfältet och klicka på SÖK. Nu visas alla e-böcker. I vänsterkanten kan du välja vilka ämneskategorier du vill se.

Hur lånar jag en e-bok?

För att du ska kunna låna en e-bok måste du vara inloggad på bibliotekets webbsida. Du loggar in med ditt lånekortsnummer (=användarnamn) och din fyrsiffriga pinkod (=lösenord) i inloggningsrutan längst upp till höger på sidan.

När du har hittat en e-bok du vill läsa, klickar du på det format du vill låna. "Ladda ner EPUB" är det vanligaste. Texten "Öppna e-media" visas. Klicka på länken och ditt läsprogram öppnas nu och du kan börja läsa din e-bok.

Hur lång är lånetiden?

Du behöver inte lämna tillbaka en e-bok. Lånetiden är 28 dagar och när lånet har gått ut kan du inte längre läsa boken. Filen ligger kvar men den går att ta bort. Om du inte har hunnit läsa klart boken, kan du låna den igen.

Du får låna max 2 st. e-böcker på 7 dagar. Du kan se på ditt lånekonto hur många och vilka e-böcker du har lånat just nu, och när lånetiden går ut. Klicka på ”Mina sidor” i menyn överst på sidan, och därefter ”Mina lån” i vänsterkanten.

Har du problem eller frågor som gäller e-böcker? Kontakta biblioteket på e-post eller telefon (kontaktuppgifter finns längst ner på sidan). Du kan också boka tid för handledning på ditt bibliotek, eller via formuläret som finns här.