Så lånar du e-ljudböcker

Ladda ner Biblio

Biblio är en app där du kan söka, låna och lyssna på bibliotekets e-ljudböcker – både online och offfline. Appen finns att ladda hem kostnadsfritt i App Store och Google Play. När du loggar in i appen väljer du ditt bibliotek - Karlskrona stadsbibliotek, och anger lånekortsnummer eller personnummer samt din PIN-kod.

Söka och låna

I menyn överst till vänster (tryck på de tre strecken) kan du se dina pågående e-ljudbokslån under Mina lån. Du kan också välja vad du vill lyssna på i listor uppdelade på olika kategorier. Här kan du också göra en sökning, om det är en särskild ljudbok du söker. När du har hittat en ljudbok du vill lyssna på, trycker du på omslaget och därefter på knappen Låna, så börjar den spelas upp direkt. Under Support finns svar på vanliga frågor om hur man lånar och lyssnar.

Funktioner i spelaren

Spelaren har en paus-knapp för att stanna uppspelningen. En insomningstimer finns under symbolen med klockan. Här kan du välja om du vill att uppspelningen automatiskt ska stanna efter en viss tid. Det finns också en funktion för att hoppa framåt och bakåt i uppspelningen. 30 sekunders intervall är förinställt, men går att ändra under Inställningar. Du kan också skapa bokmärken om det är ett särskilt ställe i ljudboken du vill återkomma till. Om du trycker på omslaget får du information om bokens längd och vem inläsaren är. Biblio kommer ihåg var du slutade lyssna, så nästa gång du öppnar appen och väljer samma ljudbok, så fortsätter uppspelningen där du slutade.

Lyssna offline

Du har nu också möjlighet att ladda ner e-ljudboken till din smartphone eller surfplatta för att slippa vara uppkopplad mot internet under lyssningen. Det gör du i listan över dina lån, genom att ändra reglaget bredvid boken där det står Gör tillgänglig offline. Observera att det kan ta ganska lång tid för nedladdningen, ca 15-20 minuter.

Lånetid och begränsat antal lån

Lånetiden är 28 dagar och du kan högst låna 2 e-ljudböcker på 7 dagar. Observera att både e-böcker och e-ljudböcker räknas. När lånetiden har gått ut så försvinner boken från Mina lån. Om du inte har hunnit lyssna klart kan du låna den igen.

Om du inte kan använda Biblio

Om du inte har någon smartphone eller surfplatta, eller om den du har är för gammal, kan du fortfarande låna och lyssna på e-ljudböcker här på bibliotekets webbsida. Sök fram en ljudbok du vill lyssna på eller välj i våra tipslistor. Välj det format som passar bäst: lyssna i Android, lyssna i iPhone/iPad eller lyssna i dator. När du klickar på länken Öppna… så öppnas spelaren automatiskt och du kan börja lyssna. Om du har problem med att spelaren inte öppnas, kan du prova med en annan webbläsare (programmet som du går ut på internet med.)

Felsökning och hjälp

Har du ett giltigt lånekort med PIN-kod? Annars kontakta ditt bibliotek!

Vid inloggning i Biblio, välj Karlskrona stadsbibliotek och skriv lånekortsnummer utan mellanslag, eller personnummer med tio siffror.

Har din smartphone/surfplatta senaste versionen av operativsystemet? För att Biblio ska fungera krävs Android version 5.0 och iOS version 10.3 – eller senare!

Har du senaste versionen av Biblio eller behöver appen uppdateras? Kolla i App store eller Google Play!

Har du problem eller frågor som gäller e-ljudböcker? Kontakta biblioteket på e-post eller telefon (kontaktuppgifter finns längst ner på sidan). Du kan också boka tid för handledning på ditt bibliotek.