Så lånar du e-ljudböcker

Om bibliotekets e-ljudböcker

Bibliotekets e-ljudböcker är strömmande. Det innebär att du måste vara uppkopplad mot internet under tiden som du lyssnar. Ljudboken sparas inte ned utan strömmas allt eftersom du lyssnar på den.

Nu går det även att lyssna på e-ljudböcker i mobiltelefonen eller på surfplatta, bara du är uppkopplad till internet!

Vad behöver jag för att kunna låna en e-ljudbok?

För att låna e-ljudböcker till din dator, surfplatta eller smartphone behöver du ett lånekort med PIN-kod.

Vilket format ska jag välja?

Bibliotekets e-ljudböcker finns i tre format. Vilket du ska välja, beror på var du vill lyssna på dina e-ljudböcker.

"Lyssna i dator"

För att lyssna på strömmande e-ljudböcker på din dator behöver du en webbläsare som stödjer Flash. Webbläsare är programmet som du använder för att surfa på internet, exempelvis Internet Explorer och Firefox. De flesta webbläsare har redan stöd för Flash, men om det saknas, kan du ladda ner det här. När du hittat en e-ljudbok du vill lyssna på, väljer du formatet "Lyssna i dator". Texten "Öppna e-media" visas. Klicka på länken och spelaren öppnas automatiskt och uppspelningen startar.

"Lyssna i Android"

Ladda ner appen "Elib ljudboksspelare" från Google Play till din smartphone/surfplatta med Android. När du vill låna en e-ljudbok loggar du in på bibliotekets webbsida i din vanliga webbläsare. När du hittat en e-ljudbok du vill lyssna på väljer du formatet "Lyssna i Android". Texten "Öppna e-media" visas. Klicka på länken och appen öppnas automatiskt och uppspelningen startar.

Formatet "Lyssna i dator" kan också fungera på smartphone/surfplatta med Android. Men man måste då ofta ladda ner en annan webbläsare, som har stöd för Flash, exempelvis Flashfox eller Puffin (gratisvarianten går bra att använda, men begränsas av att den bara hanterar Flash mellan klockan 8.00-16.00. Mot en mindre avgift kan man få Flash att fungera dygnet runt.)

"Lyssna i Iphone/Ipad"

När du hittat en e-ljudbok du vill lyssna på väljer du formatet "Lyssna i iPhone/iPad". Texten "Öppna e-media" visas. Klicka på länken och spelaren öppnas automatiskt och uppspelningen startar.

Formatet "Lyssna i dator" kan också fungera på iPhone/iPad, men man måste då ladda ner en annan webbläsare, som har stöd för Flash, exempelvis Photon Flash Player eller Puffin Web Browser (gratisvarianten går bra att använda, men begränsas av att den bara hanterar Flash mellan klockan 8.00-16.00. Mot en mindre avgift kan man få Flash att fungera dygnet runt.)

OBS! Du måste vara inloggad för att kunna se vilka format som finns att välja på!

Hur lånar jag en e-ljudbok?

1. Logga in på bibliotekets webbsida med lånekort och pinkod eller användarnamn och lösenord.

2. Sök fram den e-ljudbok du vill lyssna på. Använd sökrutan överst på sidan, eller välj bland tipsen i menyn till vänster.

3. Klicka på rätt format (se ovan). Texten "Öppna e-media" visas. Klicka på länken och spelaren öppnas. Uppspelningen startar automatiskt från början och spelar tills boken är slut, eller tills du pausar eller stänger fönstret.

Hur fortsätter jag lyssna på en e-ljudbok?

Nästa gång du vill fortsätta lyssna så kommer spelaren ihåg hur långt du har lyssnat i boken och börjar automatiskt där. För att fortsätta lyssna på en lånad e-ljudbok:

2. Välj Mina lån.
  3. Där ser du dina lånade e-ljudböcker. Klicka på länken med formatet till höger om den e-ljudbok du vill fortsätta att lyssna på. Texten "Öppna e-media" visas. Klicka på länken och spelaren öppnas automatiskt och uppspelningen fortsätter där du slutade sist.

Lånetiden är 28 dagar och du kan högst låna 2 e-ljudböcker på 7 dagar. När lånetiden har gått ut så försvinner boken från Mina lån. Om du inte har hunnit lyssna klart kan du låna den igen.

Har du problem eller frågor som gäller e-böcker? Kontakta biblioteket på e-post eller telefon (kontaktuppgifter finns längst ner på sidan). Du kan också boka tid för handledning på ditt bibliotek, eller via formuläret som finns här.